O literă oarecare….k

În copilărie ( care nu este aşa departe ) ,  nu-mi plăcea litera k….

Oricum nu se folosea prea mult.  Mai des  se utiliza  pentru a exprima  o cantitate dintr-un  anumit produs, kg …. Tehnic se foloseşte şi pentru alte,  diferite unităţi de măsură, ca multiplu al unităţii de măsură respective.

Între timp, această literă a ajuns să fie celebră.  Înlocuieşte litere, grupuri de litere şi primeşte  semnificaţii noi.

Unde este dulcea noastră limbă românească ?

De la un timp, unii  au început să scrie cu prescurtări noi şi ciudate. Unele cuvinte gen dă-mi , ia-mi, lasă-mă se scriu fără liniuţe, se ascund vocalele din unele cuvinte şi … k-ul este rege.  Înţeleg că trăim într-o lume agitată, în continuă mişcare, timpul este preţios dar totuşi, felul cum vorbim şi scriem, reprezintă o carte de vizită pentru fiecare din noi.

Adevărat că în facultate, la cursuri  se mai scria cu prescurtări, dar prea a luat amploare acum, noua gramatică şi scriere…Poate înţelegi mai bine un curs  într-o limbă străină decît un curs cu prescurtările de acum…Tinde limba română să devină o nouă limbă, o limbă străină…poate se vor edita şi dicţionare…..  Noi învăţam să vorbim şi să scriem bine în engleză, germană sau franceză şi ne uităm propria limbă şi identitate.

Totuşi sunt fericit că în denumirea ţării nu avem litera K ca altfel ….

Oare cum va fi viitorul ?  Oare vom ajunge să scriem o întreagă propoziţie, sau frază, fără spaţii între cuvinte ?

2 Responses to O literă oarecare….k

  1. Marginean Alina spune:

    esti tare de tot cu litera k….dar ai mare dreptate sa stii …ufff….e tare greu sa vorbesti clar,concis si la obiect ..mai ales daca e asa de aproape acesta litera sfanta …k….

  2. […] blog? Cristian: Niciodată nu uiți ceva ce ai realizat pentru prima oară! Primul articol a fost despre o literă… k! Adică am fost supărat pe limbajul care se folosea, atât pe cale verbală cât și prin scris, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: