Dupa aproape 20 de ani…


După aproape 20 de ani, de la schimbarea vieţii în România…şi de la trecerea copilăriei, spre pragul maturităţii….
După 20 de ani….ca în romanul lui Alexandre Dumas!
De ce acum? pentru că cineva a văzut o poză făcută chiar acum 20 de ani, o poză alb-negru, cu nişte copii ce se jucau, lângă un magazin unde scria mare „GOSPODINA”.
Copilăria , descrisă de o persoană ce a păşit în viaţa omului matur, o dată cu revoluţia…..
Această persoană, a avut o … copilărie ca orice copil, al vremurilor acelea, copil fiind magazine a cutreierat, şi cozi a adunat … în foaia vieţii a umblat!
Apoi normal, casa părintească este părăsită, plecări spre mări şi ţări, sau alte zone, familie, viaţă nouă şi zbuciumată…
Fiind într-o zi, în vizită la vechea lcouinţă şi având timp mai mult la dispoziţie a început un studiu al zonei. Timpul trebuia umplut, până la sosirea cunoştinţei căci apăruse interfonul şi vecinii nu mai erau cei de acum 20 de ani, unii bătrâni, alţii chiriaşi, alţii s-au mutat, că într-un timp lumea îşi cumpără locuinţă, cum pe vremuri îşi luau haine noi…..
Vizavi de bloc era măcelăria , unde lumea stătea la coadă, iar personajul nostru era avantajat, că din balcon vedea magazinul şi intrarea din spate unde se livra marfa. Când vedea maşina cu marfă alerga la coadă, anunţând 2-3 vecini. Apoi magazinul s-a desfiinţat, devenind un bar, apoi sala de jocuri electronice, casă de pariuri, apoi coafor….
Lângă măcelărie era alimentara unde erau cozile pentru zahăr, ulei… câte un caşcaval. Acolo şi la joacă se întâlneau copiii vremurilor trecute. Acum acolo este loc de închiriat, după ce a fost magazin alimentar şi en-gros.
În locul magazinului de pâine, unde se stătea la coadă pentru raţia zilnică…., acum este un magayin de fornetti….

Lângă ea, fosta „Gospodina” este un mic aprozar. Cofetăria unde cumpăram cu nerăbdare sucul negru sau cel galben ( pe care le numea după filmele americane: whisky or scotch) a devenit reprezentanţă auto,pe rând , la mai multe firme, până acum când s-a …închis. Locul unde a fost un „Gostat” , nu mai există….
În 1990, oamenii de la case deschideau mici buticuri, sau baruri. Lumea mergea cu sticle de plastic să le umple cu bere, acum se vând gata ambalate.
Un singur loc a rămas ca în urmă cu …20 de ani, un magazin cu băuturi, ţigări …şi diverse. Lângă aceasta mai este acelaşi vechi bar, unde era o femeie tânără şi frumoasă ce atrăgea clienţii, colega ei mai în vârstă fiind invidioasă. Acum, la bar era o femeie îmbătrânită, totuşi frumoasă …. doar trecuseră 20 de ani peste ea…iar bătrâna, probabil se pensionase!
Bineînţeles că pe drumul public se lucra de zor….
Se întunecă şi părinţii îşi cheamă copii în casă, de teama hoţilor …înainte îi chemau de teama accidentelor, pentru că urma să fie întrerupt curentul electric pentru o perioadă de timp, în fiecare zi…
Între timp vin persoanele aşteptate şi totul se uită…. dar mai este o întrebare : oare chiar au trecut atâţia ani ? şi cum au trecut?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: